Adressändring

Om du är på väg att flytta till en ny bostad som du köpt eller hyr så ska du adressändra. Detta gäller också om du flyttat in i en studentlägenhet, ett kollektiv eller är inneboende hos någon då det är intressant för myndigheterna att veta din primära hemadress.

Anledningen till att man adressändrar i första hand är så att man vet vart posten ska skickas för att du ska få den så fort som möjligt, även om du är bosatt på flera adresser. Därför är din primära hemadress den adress du spenderar mest tid på. Det kan vara av olika anledningar till att viktig post ska gå till rätt person.

  • Din deklaration. Denna måste du få tag på så att du själv kan gå igenom den, ändra och godkänna den. Om inte detta görs kan du åka på en straffavgift. Bara detta är ett starkt skäl till adressändra.
  • PPM. Det orangea kuvertet som dimper ner i brevlådan hos de flesta människor en gång om året kan vara bra att få och kunna läsa igenom då det har och göra med din framtid.
  • Polisen och Domstolsverket. Har du varit vittne till ett brott eller själv ska stå inför domstol så meddelas detta ofta via ett fysiskt brev. Att missa ett vittnesmål är straffbart och dessa kallelser är ibland på väldigt kort varsel. Detta är ett tredje väldigt starkt skäl till adressändra.
  • Räkningar är såklart en stor anledning till adressändring. Trots att det kanske inte är roligt att betala räkningar så måste det ändå göras, gärna i tid också. Tänk dig själv om du flyttat till studentlägenhet från att ha bott hos din mamma och pappa och det dimper ner en räkning som de glömmer meddela dig om, då är det du som åker på påminnelseavgiften och eventuella andra påföljder.
  • Det finns många fler bra anledningar till att adressändra och bara dessa ovanstående anledningar borde vara skäl nog för att alltid adressändra och att göra det i tid.

Hur adressändrar man?

Adressändring kan göras gratis med e-legitimation på Skatteverket.se. Här loggar du enkelt in och ändrar din adress på fem minuter. Du får då också hem en bekräftelse på detta. Du kan också ta med din legitimation och göra detta på ett kontor för Skatteverket om du inte har någon e-legitimation.

Så var är då det första du gör när du flyttar nästa gång?
Adressändrar såklart. Och spill ingen tid, gör det direkt.