Bra att veta om andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning kan vara komplicerat första gången, både för uthyrare och den som hyr. Det är avtal och regler att hålla koll på men även många lagar att veta om.

Om du hyr en bostadsrätt i andrahand, det vill säga att du hyr av den som äger bostadsrätten så gäller annorlunda regler för om du hyr en hyresrätt i andrahand.

  • Vid andrahandsuthyrning av en bostadsrätt är det första du ska tänka på att kontrollera så att personen du hyr av verkligen äger lägenheten, detta kan du göra genom att tala med bostadsrättsföreningens styrelse. Detta är viktigt för att veta att det inte är en bedragare som “hyr ut”.
  • Vad du också kan göra när du vet vad hyran ligger på är att kontrollera att uthyraren inte tar ett överpris vilket ofta händer i med den ständigt stora efterfrågan på andrahandskontrakt. Uthyraren är tillåten att lägga på ca 10-15% över den faktiuska avgiften. Detta förutsätter dock att det är möbler eller husgeråd som gör att tillägget är befogat.
  • Det är också viktigt att skriva en inventarielista vid andrahandsuthyrning. Ofta lämnar den som äger bostadsrätten efter sig saker på grund av olika anledningar och då kan det vara bra att skriva upp vad som uthyraren vill ha tillbaka när andrahandskontraktet går ut och om du som uthyrare blir ersättningsskyldig för om något på inventarielistan gått sönder under tiden du bott i lägenheten.
  • Kontrakt för andrahandsuthyrning ska skrivas innan någon deposition betalas då detta kontrakt bestämmer tid för andrahandsuthyrningen, deposition, hyra, specifika önskemål (aldrig djur i lägenheten under uthyrningen eller dylikt), om det finns en inventarielista och vad som händer om något är skadat eller borta vid kontraktets slut, om det finns möjlighet till ev. förlängning av andrahandskontraktet, vilket datum hyras ska betalas, vilka skador som bostadsrättens innehavare står för (t.ex. på spis) och mer av sådant som är relevant för uthyrningen. På detta andrahandskontraktet ska även datum, ort och signatur stå för alla parters bästa.
  • Utrymmen är bra att igenom då det ofta finns tillhörande vindsutrymme och/eller källarförråd att tillgå.
  • En annan viktigt sak att tänka på vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt är att se över sin hemförsäkring. Den måste passa just de situationer som kan uppstå vid andrahandsuthyrning, som t.ex. vid en brand och du blir skadeståndsskyldig eller en läcka som startats i badrummet i bostaden du bor i och du blir skyldig för att ersätta sanering och väteskador.
  • Adressändring är såklart viktigt när du flyttar till ett nytt boende. Detta går att göra helt kostnadsfritt på Skatteverkets hemsida genom att du loggar in med e-legitimation.

Ett mycket bra sätt att hitta en hyresgäst är att hyra ut via BoPunkten.