Få förstahandskontrakt

I många stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö kan det vara väldigt svårt att få ett förstahandskontrakt. Detta beror oftast på att det är ett väldigt högt tryck på dessa då det är en enorm säkerhet att ha ett förstahandskontrakt.

Även om hyrorna är väldigt höga på vissa förstahandskontrakt så finns det alltid någon som är intresserad av att ha kontraktet då det helt enkelt är värt pengarna. Det kan vara en student som vill flytta hemifrån inför högskolan och med hjälp av CSN kan man få drygt 8000 kronor i studiebidrag och studielån vilket gör att man således har råd med en ganska hög hyra på kanske 4000-5000 kronor.

När man söker förstahandskontrakt så är det viktigt att man framhäver sina positiva sidor i ansökan då detta avgör hela ansökan. Det kan också vara smart att sätta upp annonser på väldigt många hemsidor om ansökan för att få förstahandskontrakt. Även om det kan kännas lönlöst ibland när det är stor efterfrågan så finns det alltid en chans att någon kontaktar just dig för att ta över förstahandskontraktet.

Ibland kan det också vara så att du har en vän, släkting eller kollega som har ett förstahandskontrakt men som ska flytta ut ur denna på grund av relationsförändringar, nytt jobb eller ny bostad. Har man då tur kan hyresvärden godkänna att din bekanta överlämnar förstahandskontraktet till dig och du slipper således att ansöka till mängder av hyresvärdar för att få napp.

Bor du i en mindre stad med mindre invånare och kanske också en stad som inte har något stort universitet (då det ofta skapar hög efterfrågan på förstahandskontrakt) så kan det vara ganska lätt att ansöka om förstahandskontrakt. Hyran är då också oftast lägre.

Vad inte många tänker på är faktiskt att det på lång sikt är mer ekonomiskt att köpa en bostad än att hyra en bostad. En bostad är ett investeringsobjekt som historiskt ökar i värde under den tid som du äger den. Om du tar ett lån på 85% av bostadens värde så kommer du också få betala ränta för bostaden men trots detta så är det historiskt sett mycket mer ekonomiskt att köpa en bostad. Det är inte ovanligt att en bostad dubblas i värde under en femårsperiod. Det kan antingen bero på att området bostaden du köpte under fem år har blivit ett område med fler bostadsrätter och fler butiker än innan vilket ofta höjer priset på bostaden. Det kan också vara så att den svenska marknaden på bostäder helt enkelt har ökat.

Men vill du bo i förstahand och ha ett förstahandskontrakt så är tipset att du lägger upp annonser på flera annonssidor samt frågar runt bland vänner, bekanta, Facebook, kollegor och familj om det finns någon med förstahandskontrakt som snart ska flytta. Oftast leder intensiva ansökningar tillslut till att du får ditt förstahandskontrakt och detta innebär att du delvis vet vad du har i hyra i flera år framöver men också att du har ett säkert boende så länge du vill.