Hyra ut sin lägenhet

Har du beslutat dig för att hyra ut din lägenhet i andrahand? Då har vi några nyttiga tips som du ska tänka på innan du hyr ut. Många gör fel när de hyr ut sin bostad i andrahand vilket kan leda till mycket besvär, pappersarbete och tråkigheter för både uthyraren och hyresgästen. Undvik detta genom att läsa igenom våra tips och fråga bostadsrättsföreningen där du bor så allt går rätt till.

Vad är viktigt att tänka på

Ta först reda på de lagar som är relevanta för andrahandsuthyrning av bostadsrätt eller hyresrätt. En viktig punkt är att det inte är tillåtet att ta en så kallad “överhyra”, det vill säga en hyra som är orimlig för vad som ges. Säg att det är en bostadsrätt som du ska hyra ut i andrahand och du har en avgift på 3000 kronor i månaden. Då får du inte ta mer än 4000 kronor i hyra av andrahandsgästen förutsatt att det finns möbler kvar i lägenheten. Lagen säger att man får ta maximalt 1000 kronor mer i hyra än du betalar i avgift. Om du dock inte lämnar några möbler kvar i lägenheten så får du inte ta något extra i hyra alls. Läs i lagen innan du sätter hyran så att allt blir rätt, annars kan du bli återbetalningsskyldig om hyresgästen upptäcker överhyran.

Vad ska skrivas i annonsen

När du publicerar en annons för uthyrning av din lägenhet i andrahand så är det viktigt att du är tydlig med lägenhetens egenskaper (storlek, period för uthyrning, uppsägningstid, våning, antal rum), dina regler för uthyrningen (om du vill ha en gäst som är rökfri, djurfri etc.). Skriv också vad du kräver i hyra samt om du vill ha en deposition som säkerhet.

Vem är det som hyr av dig?

Det kostar 7 kronor att se om en person har aktiva betalningsanmärkningar på sig och 25 kronor att se vad en person har för årsinkomst, kronefogdsärenden och betalningsanmärkningar. Det kan vara värt 25 kronor för att vara säker på att hyresgästen kan betala för sig. Även om en hyresgäst kan betala deposition så betyder inte det att de kan betala alla hyror. En kreditupplysning är väl värt sina pengar och rekommenderas att göra då du ska hyra ut i andrahand. Ett tips är att fråga hyresgästen (innan uthyrning) vad personen tjänade förra året. Sedan gör en kreditupplysning och får både reda på om personen ljög och vad personen tjänade.

Tillstånd

Glöm inte att du ska ha tillstånd från hyresgästföreningen alternativt bostadsrättsföreningen att hyra ut din bostad i andrahand.