Lagar och regler vid uthyrning av lägenhet

Det kan vara bra för både uthyrare och blivande andrahandsuthyrare att veta om lagar om regler vid uthyrning av en lägenhet som är en hyresrätt. Därför ska vi nu gå igenom några grundläggande regler och lagar som kan vara bra att veta för att undvika katastrofer.

Några punkter med matnyttig information följer nu för både dig som hyr ut din lägenhet och för dig som hyr;

  • Om hyresgästen som hyr i andrahand inte betalar hyran så står den med förstahandskontraktet för att hyran betalas.
  • Om personen med förstahandskontrakt hyr ut till en person som han vill vräka på grund av misskötsel vid betalning av hyra eller av andra kontraktsbrott (brott på andrahandskontraktet som skrivs vid uthyrning) så kan personen inte be om hjälp av hyresvärden då denne inte har rätt att ingripa. I med att man absolut inte heller med våld får föra personen ut ur lägenheten så gör detta att det bästa man kan göra är att lämna in en stämningsansökan till den lokala tingsrätten.
  • Skriv ett ordentligt andrahandskontrakt som även innefattar en ömsesidig uppsägning men också specificera om kontraktet ska gälla tillsvidare eller under en tidsbestämd period.
  • För dig som hyr ut din lägenhet: Gör en kreditkontroll på den som du vill hyra ut till för att kontrollera att personen har inkomst att betala hyran samt inga betalningsanmärkningar.
  • För dig som hyr lägenheten: Kontrollera att personen som uppger sig för att hyra ut lägenheten verkligen är den som har förstahandskontraktet. Innan du betalar någonting ska du kontrollera med hyresvärden vem som verkligen har förstahandskontrakt så att det inte är en person som hyr i andrahand av den verkliga personen med förstahandskontrakt i syfte att ta en deposition och sedan sticka. Kontrollera också så att hyresvärden godkänt uthyrningen av lägenheten.
  • Ta en deposition av den som hyr av dig på exempelvis två hyror, på så sätt kan du ha en “säkerhet” om personen halkar efter med betalningen. Ett tips är att så fort en hyresgäst får problem med att betala, säga upp kontraktet direkt för att sedan hyra ut till någon annan. På så sätt förhindrar du att bli betalningsskyldig för din hyresgäst om denne inte kan betala. Hyresgästen skulle i ett sådant fall bo gratis.
  • För dig som hyr lägenheten: Kontrollera hyran om du tycker den är väldigt hög. Kolla med hyressvärden vad personen med förstahandskontrakt betalar och jämför sedan om påslaget är orimligt stort. Om det är orimligt kan du anmäla detta till hyresnämnden som kan göra att personen du hyr av blir skyldig att betala tillbaka överhyran.

Med dessa korta tips hoppas vi att du både kan hyra ut din lägenhet och hyra en lägenhet säkrare.