Viktigt vid uthyrning i andrahand

Som vi tidigare skrivit om är det viktigt att tänka på vissa saker när man hyr ut sin lägenhet. Att undvika att råka ut för fel personer kan vara viktigt, det vet i alla fall familjen Tursic som man kunde läsa om i GP 14 januari 2011. De råkade olyckligt nog ut för en bedragare i den värre klassen.

Det var dags för paret Tursic att flytta utomlands en period och ville då hyra ut sin lägenhet i andrahand och satte därför in en annons i tidningen om att de ville hyra ut sin lägenhet i Partille under ett år. Som vanligt så hör många av sig då trycket på lägenheter i andrahand är stort men paret Tursic hade bestämt sig för att hyra ut till en man som uppgav sig för att vara sjuk och som mest skulle stanna hemma medan hans dotter skulle ta hand om honom.

För att göra en lång historia kort så hade denne mannen som avsikt att lura skjortan av paret Tursic. Mannen hade troligen tidigare erfarenhet av identitetsstöld då detta var det brott som mannen utförde på Tursic. Genom att uppge sig för att bo på rätt adress kunde mannen beställa hem värdehandlingar till Tursics folkbokföringsadress som var lägenheten och därmed lyckas ta lån på flera tiotusen kronor men även beställa ett nytt körkort. Och i med att paret Tursic befann sig i Kroatien så kunde de heller inte göra något när han inte betalade hyran i med att det är uthyraren (den som äger lägenheten eller den som har förstahandskontraktet) som är skyldig för att hyran betalas. Om då andrahandsuthyraren inte betalar hyran så är det upp till förstahandskontrakts innehavaren att anmäla personen vilket är både tidsödande men något som också har lång handläggning vilket leder till att detta kan pågå en väldigt lång tid utan att något händer. Så i paret Tursics fall så bor mannen fortfarande idag kvar i lägenheten helt gratis samtidigt som partnet Tursic står betalningsskyldiga för de lån och avbetalningar som mannen skapat i paret Tursics identitet.

Vad du ska göra när du ska hyra ut lägenhet är därför att utgå från att du inte litar på någon och sedan är noga på att göra en grundlig kontroll av vem personen är genom att göra en kreditprövning, begära en deposition innan nycklarna lämnas över, titta på legitimation så att du vet att personen är den som den uppger sig för att vara samt tar reda på om personen har en historia av brott eller betalningsanmärkningar.

På detta sätt kan du undvika dessa kniviga situationer som tyvärr ofta uppstår vid andrahandsuthyrning.